GROVT MATBRÖD

2 dl havregryn
5 dl dinkelmjöl
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
2 tsk bikarbonat
1 nypa havssalt eller flingsalt
0.5 dl valnötter (kan uteslutas)
3 msk honung
1 rivet äpple
4 dl fil eller naturell yoghurt
Ev. pumpafrön
 
Sätt ungnen på 200°. 
Blanda alla torra ingredienser. Riv ner äpplet och tillsätt honung och fil/yoghurt. Klä en brödform med bakplåtspapper och häll (läs kleta) i smeten. Vill man kan man strö över lite pumpafrön. Grädda i ca 45-50 min, och låt sedan brödet vila tills det svalnat.
 

Frukostmuffins

3 dl havregryn
½ dl grahamsmjöl
½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
3 st ägg
1 dl socker
1 dl rapsolja
1 dl fil
1 st banan
1 dl blåbär
ev. hackade valnötter
 
Sätt ugnen på 225°
Blanda havregryn, mjöl, salt och bakpulver i en skål. Vispa ägg och socker lite poröst i en annan skål och tillsätt rapsolja och fil under omrörning. 
Blanda äggsmeten med havreblandningen. Rör ner nötterna och frukten/bären. Klicka upp i muffinsformar.
Större formar gräddas i nedre delen av ugnen i ca 15 min. Mindre formar i mitten, ca 8-10 min.
(Bananen, bären och nötterna kan givetvis bytas ut eller plockas bort, men jag tycker att bananen gör dem lagom söta och blåbären perfekt saftiga.)

Godast är dem färska, så om man som jag gör för en hel vecka rekommenderar jag att man fryser in dem och micrar dem på morgonen.

AMERIKANSKA PANNKAKOR

4 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
5 dl mjölk
2 st ägg
2 msk smält smör eller margarin
 
Blanda mjöl, salt, bakpulver och hälften av mjölken till en smet. Tillsätt sedan resten av mjölken, äggen och det smälta fettet.
Grädda dem ganska tjocka (jag använder en mindre stekpanna) på inte för hög värme. Vänd när ytan har stelnat och blivit porig. Går att äta med det mesta. Sylt, ost, bär, socker, sirap...
 

Chocolate chip cookies

225g margarin
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 msk sirap
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
Blockchoklad
 
Slå på ugnen på 225 grader.
Vispa först ihop margarin, socker och vaniljsocker. Tillsätt sirapen och äggen, ett i taget. Rör ner mjöl, bikarbonat och salt. Hacka sedan så mycket blockchoklad du vill ha och vänd ner i smeten.
Klicka sedan upp SMÅ klickar på en plåt med bakblåtspapper, och se till att lämna ordentligt med plats mellan dem, de växer som tusan i ugnen! Grädda i 8-10 minuter, och låt dom svalna på galler.
 

Vaniljdrömmar

150g margarin
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1 dl rapsolja
1 tsk vaniljsocker
1 tsk hjorthornsalt

Sätt ungen på 150 grader. 
Rör ihop margarin, socker och mjöl. Jag brukar fuska med elvisp för att få det smidigt.
Vid det här laget ser det ut som klumpar i ett mjölbad, men tillsätt en knapp deciliter olja så ska ni se att det ordnar upp sig. När ni har fått ihop det till en smulig deg så vispar ni i vaniljsockret och hjorthornsaltet.
Sen är det bara att rulla små kulor som ni sedan trycker ut på en smord plåt. Tänk bara på att lämna mellanrum mellan kakorna, för dom blir så gott som dubbelt så stora i ugnen.
Grädda i 18-20 min. Lägg upp dom på ett galler och låt dom svalna innan du äter/förvarar dom.
 

Följ mig på twitter

“Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.”
H. Jackson Brown Jr.

© Linnéa Engblom | 2013

“I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.”
Maya Angelou