Recept

GROVT MATBRÖD

Publicerad 2013-02-16 11:10:00 i Allmänt,

2 dl havregryn
5 dl dinkelmjöl
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
2 tsk bikarbonat
1 nypa havssalt eller flingsalt
0.5 dl valnötter (kan uteslutas)
3 msk honung
1 rivet äpple
4 dl fil eller naturell yoghurt
Ev. pumpafrön
 
Sätt ungnen på 200°. 
Blanda alla torra ingredienser. Riv ner äpplet och tillsätt honung och fil/yoghurt. Klä en brödform med bakplåtspapper och häll (läs kleta) i smeten. Vill man kan man strö över lite pumpafrön. Grädda i ca 45-50 min, och låt sedan brödet vila tills det svalnat.
 

Frukostmuffins

Publicerad 2013-02-02 13:14:00 i Allmänt,

3 dl havregryn
½ dl grahamsmjöl
½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
3 st ägg
1 dl socker
1 dl rapsolja
1 dl fil
1 st banan
1 dl blåbär
ev. hackade valnötter
 
Sätt ugnen på 225°
Blanda havregryn, mjöl, salt och bakpulver i en skål. Vispa ägg och socker lite poröst i en annan skål och tillsätt rapsolja och fil under omrörning. 
Blanda äggsmeten med havreblandningen. Rör ner nötterna och frukten/bären. Klicka upp i muffinsformar.
Större formar gräddas i nedre delen av ugnen i ca 15 min. Mindre formar i mitten, ca 8-10 min.
(Bananen, bären och nötterna kan givetvis bytas ut eller plockas bort, men jag tycker att bananen gör dem lagom söta och blåbären perfekt saftiga.)

Godast är dem färska, så om man som jag gör för en hel vecka rekommenderar jag att man fryser in dem och micrar dem på morgonen.

AMERIKANSKA PANNKAKOR

Publicerad 2013-02-02 13:05:58 i Allmänt,

4 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
5 dl mjölk
2 st ägg
2 msk smält smör eller margarin
 
Blanda mjöl, salt, bakpulver och hälften av mjölken till en smet. Tillsätt sedan resten av mjölken, äggen och det smälta fettet.
Grädda dem ganska tjocka (jag använder en mindre stekpanna) på inte för hög värme. Vänd när ytan har stelnat och blivit porig. Går att äta med det mesta. Sylt, ost, bär, socker, sirap...
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela